Co všechno si v létě můžeme nasušit na zimu

Co všechno si v létě můžeme nasušit na zimu

Sušení je skvělá úprava surovin, která vám je pomůže zachovat na delší dobu. Využít je můžete zejména v zimním období, kdy je těchto surovin nedostatek. V tomhle článku si prozradíme pár tipů, co byste si mohli nasušit do zásoby.

Sdílejte obsah s přáteli
Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílejte na Pinterestu

Sušené houby

Velmi oblíbené a časté jsou sušené houby. Čerstvé nasbírané nakrájejte na drobné plátky a položte je na pečící plech. Plátky se nesmí překrývat, a musí být dobře rozdělené. Plechy s plátky vložte na sluníčko a pozvolna je sušte. Houby obsahují veliké množství vody, takže je musíme sušit opravdu dlouho. Usušené houby ztratí na objemu a budou lehké a křehké. Takhle usušené plátky hub můžete nasypat do sklenice, zavíčkovat a použít v zimě například do polévky, nebo do omáčky. Povařením houby krásně změknou a omáčka z nich nasaje krásnou chuť.

Sušený citrón

Nejprve citrón pořádně umyjte a očistěte. Citrón rozkrojte podélně na 4 čtvrtky. Tyto čtvrtky pak ostrým nožem překrájejte na tenké plátky i s kůrou. Tyto plátky stejně jako houby položte na plechy a důkladně sušte na sluníčku. Sušení citrónu doprovází krásná citrusová vůně. Sušený citrón se hodí například do horkého čaje, nebo do svařeného vína, kde uvolní svoje aroma. Podobě na tom je sušený pomeranč, nebo sušená limetka.

Ostatní ovoce

Podobným způsobem se dá sušit téměř každé ovoce. Je zde veliký prostor pro experimentování a zkoušení zajímavých chutí a sušených mixů. Z těch běžnějších je možné sušit například jablka, hrušky, švestky. Pro ty odvážnější je tu například banán, nebo kiwi. Některé sušené ovoce může být dost tvrdé, a proto není příliš vhodné pro sušení. Jediným způsobem, jak takhle tvrdé sušené ovoce zpracovat, je povařením v horké vodě.

Pár tipů na závěr

Při sušení je dobré na plech umístit například větší sítko, nebo ochranou síťku. Tohle opatření bude vaše ovoce chránit před hmyzem. Před samotným použitím sušeného ovoce ho také dobře prohlídněte, jestli se vám nestihlo zkazit. To se může stát zejména v případě, že samotné sušení nebylo dostatečné.

Sdílejte obsah s přáteli
Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílejte na Pinterestu

Vybíráme z tipů