Velikonoce 2019

Velikonoce 2019

Pro někoho obyčejný den, pro někoho spousta návštěv spojená s pomlázkou. Velikonoce jsou stejně jako Vánoce křesťanský svátek. Oslavuje se ukřižování a zmrtvýchvstání Ježíše Krista.

Sdílejte obsah s přáteli
Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílejte na Pinterestu

Velikonoce nemají v kalendáři pevně stanovený datum, kdy se slaví. Bývají většinou první neděli po prvním jarním úplňku. Letos v roce 2019 připadají na 21.4. a Velikonoční pondělí, kdy se chodí koledovat je letos 22.4. Oslava jara je s Velikonocemi také spojena. Dny spojené s Velikonocemi - Zelený čtvrtek, Velký pátek, Bílá sobota, Boží Hod Velikonoční, Velikonoční pondělí.

Velikonoční pondělí

Ráno vstát, vzít si pomlázku a vyrazit ven, tradice každého chlapce. Do poledních hodin chodí chlapci koledovat po bytech. Dostávají za to vajíčka a pentle na pomlázku. Některé domácnosti dodržují tradici, že pokud přijde koledník po poledni může dostat "studenou sprchu".

Velikonoční symboly

Každý má své Velikonoce spojené s jiným symbolem.

  • pomlázka - každý chlapec si svoji pomlázku buď uplete nebo nechá uplést z vrbových proutků. Bývá spojena s vyšleháním dívek na Velikonoční pondělí. Dívky tak prý budou mladé, krásné a neuschnou. Při vyšlehávání říkají chlapci koledy
  • koleda - koledou bývá myšlena básnička, říkadlo nebo třeba písnička, kterou mají chlapci natrénovanou
  • vajíčka - barvení vařených vajíček je tradice. Každá dívka chce mít vajíčka barevná, aby krásně vypadaly v ošatce, až je budou vyměňovat za vyšlehání
  • Velikonoční zajíček - zajíc bývá součástí jara a symbolem plodnosti
  • Velikonoční beránek - sladká pochoutka nejčastěji s červenou mašličkou kolem krku
  • pro některé dospělé bývá součástí také alkohol. Za koledování si dají panáka místo vajíčka. Tradice dodržující se převážně na vesnici.
Sdílejte obsah s přáteli
Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílejte na Pinterestu

Zboží, které by vás mohlo zajímat

Vybíráme z tipů