Milujete smažené, ale chcete se lépe a zdravě stravovat? Už nesmažte v litrech vařícího oleje, zkuste to vzduchem. Může to znít prazvláštně, ale máme pro vás řešení! Tím je horkovzdušná fritéza. Je skvělou novinkou za posledních pár let a zejména pro mladé domácnosti je nezbytnou součástí každé kuchyně. Jaké jsou ovšem výhody a nevýhody smažení v horkovzdušné fritéze
Horkovzdušná fritéza: Jak to funguje?
Horkovzdušná fritéza má uvnitř sebe jakési topné těleso a ventilátor. Vzduch ohřátý na teplotu od 80 °C do 220°C a více díky ventilátoru proudí rovnoměrně uvnitř fritézy a smaží pokrmy svým prouděním. Potraviny se tak smaží rovnoměrně a nepřipalují se. Doporučuje se přidat pár kapek oleje pro větší křupavost. (1)
Horkovzdušná fritéza: Co můžete připravit?
hranolky - bramborové nebo zeleninové
krokety
americké brambory
smažené sýry
rybí prsty nebo obalované ryby
řízky
cibulové kroužky
zeleninové chipsy
dortové korpusy
muffiny
různé koláče
grilované kuře či křídla
popcorn
a mnoho dalších jídel..
Horkovzdušná fritéza: Výhody
jídlo smažíte zdravěji
bez většího zápachu
umí navíc i grilovat, péct nebo jen ohřívat
ušetříte spoustu času
použití je bezpečné
nebudete nikde mít žádný přepálený tuk
Horkovzdušná fritéza: Nevýhody
vyšší pořizovací cena
chybějící chuť tuku, který je jedním z nosičem chutě
jídlo je sice zdravější, ale bůček zůstane bůčkem
Jak si vybrat horkovzdušnou fritézu?
Na trhu je tolik fritéz! Jak si jen vybrat? Záleží pouze na vašich potřebách. Je potřeba se zamyslet nad tím, jak velké porce jídel budete ve fritéze připravovat, a podle toho zvolte objem smažicí nádoby. Pro pokrmy připravíte pro celou čtyř či více člennou rodinu je doporučována fritéza s vyšším objemem a to 6 litrů a více. Celý pokrm tak totiž připravíte najednou a ušetříte jak váš čas, tak i za energie.Dále je potřeba vědět, co od fritézy budete požadovat. Mají totiž mnoho funkcí a příslušenství, které usnadňují obsluhu a rozšiřují možnosti použití. Těmi jsou:
různé nástavce, držáky, rošty a kleště, které pomohou rozšířit možnosti přípravy jídel a usnadní manipulaci s jídlem
možnost odloženého startu
přednastavené programy
automatické míchání
průhledné víko
časovač
LCD displej
volitelná teplota
protiskluzové nohy
Recept na výborné řízky z horkovzdušné fritézy
Ingredience:
Dva řízky z kuřecích prsou
Jedno vejce
100 g strouhanky
50 g bílé hladké mouky (trochu vám z ní zůstane)
Olivový olej
Černý pepř a sůl
Jak na to:
Řízky vyklepejte, posolte a opepřete.
Obalte je v klasickém „trojobalu“ – mouka, vejce, strouhanka.
Fritézu předehřejte na 200 °C, do koše vložte obalené řízky a smažte je 10–15 min.
V polovině smažení je dobré řízky otočit, aby byly propečené co nejrovnoměrněji.
S horkovzdušnou fritézou můžete připravit doopravdy mnoho receptů pro celou vaši rodinu. Ušetříte to, co je pro vás všechny opravdu nejcenější a tím je čas. Čas, který nemusíte trávit tím, že budete stát nad "friťákem" a hlídat, zda je jídlo již hotové. V drtivé většině jsou horkovzdušné fritézy doopravdy oblíbené a velmi žádané. Neváhejte ani vy a pořiďte si tu svou a jezte zdravě a chutně.