Horkovzdušná fritéza. Smažení na moderní způsob bez tuku

Horkovzdušná fritéza. Smažení na moderní způsob bez tuku

Milujete smažené, ale chcete se lépe a zdravě stravovat? Už nesmažte v litrech vařícího oleje, zkuste to vzduchem. Může to znít prazvláštně, ale máme pro vás řešení! Tím je horkovzdušná fritéza. Je skvělou novinkou za posledních pár let a zejména pro mladé domácnosti je nezbytnou součástí každé kuchyně. Jaké jsou ovšem výhody a nevýhody smažení v horkovzdušné fritéze

Sdílejte obsah s přáteli
Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílejte na Pinterestu

Horkovzdušná fritéza: Jak to funguje?

Horkovzdušná fritéza má uvnitř sebe jakési topné těleso a ventilátor. Vzduch ohřátý na teplotu od 80 °C do 220°C a více díky ventilátoru proudí rovnoměrně uvnitř fritézy a smaží pokrmy svým prouděním. Potraviny se tak smaží rovnoměrně a nepřipalují se. Doporučuje se přidat pár kapek oleje pro větší křupavost. (1)

Horkovzdušná fritéza: Co můžete připravit?

hranolky - bramborové nebo zeleninové

krokety

americké brambory

smažené sýry

rybí prsty nebo obalované ryby

řízky

cibulové kroužky

zeleninové chipsy

dortové korpusy

muffiny

různé koláče

grilované kuře či křídla

popcorn

a mnoho dalších jídel..

Horkovzdušná fritéza: Výhody

jídlo smažíte zdravěji

bez většího zápachu

umí navíc i grilovat, péct nebo jen ohřívat

ušetříte spoustu času

použití je bezpečné

nebudete nikde mít žádný přepálený tuk

Horkovzdušná fritéza: Nevýhody

vyšší pořizovací cena

chybějící chuť tuku, který je jedním z nosičem chutě

jídlo je sice zdravější, ale bůček zůstane bůčkem

Jak si vybrat horkovzdušnou fritézu? 

Na trhu je tolik fritéz! Jak si jen vybrat? Záleží pouze na vašich potřebách. Je potřeba se zamyslet nad tím, jak velké porce jídel budete ve fritéze připravovat, a podle toho zvolte objem smažicí nádoby. Pro pokrmy připravíte pro celou čtyř či více člennou rodinu je doporučována fritéza s vyšším objemem a to 6 litrů a více. Celý pokrm tak totiž připravíte najednou a ušetříte jak váš čas, tak i za energie.Dále je potřeba vědět, co od fritézy budete požadovat. Mají totiž mnoho funkcí a příslušenství, které usnadňují obsluhu a rozšiřují možnosti použití. Těmi jsou:

různé nástavce, držáky, rošty a kleště, které pomohou rozšířit možnosti přípravy jídel a usnadní manipulaci s jídlem

možnost odloženého startu

přednastavené programy

automatické míchání

průhledné víko

časovač

LCD displej

volitelná teplota

protiskluzové nohy

Recept na výborné řízky z horkovzdušné fritézy 

Ingredience:

Dva řízky z kuřecích prsou

Jedno vejce

100 g strouhanky

50 g bílé hladké mouky (trochu vám z ní zůstane)

Olivový olej

Černý pepř a sůl

Jak na to:

Řízky vyklepejte, posolte a opepřete.

Obalte je v klasickém „trojobalu“ – mouka, vejce, strouhanka.

Fritézu předehřejte na 200 °C, do koše vložte obalené řízky a smažte je 10–15 min.

V polovině smažení je dobré řízky otočit, aby byly propečené co nejrovnoměrněji.

S horkovzdušnou fritézou můžete připravit doopravdy mnoho receptů pro celou vaši rodinu. Ušetříte to, co je pro vás všechny opravdu nejcenější a tím je čas. Čas, který nemusíte trávit tím, že budete stát nad "friťákem" a hlídat, zda je jídlo již hotové. V drtivé většině jsou horkovzdušné fritézy doopravdy oblíbené a velmi žádané. Neváhejte ani vy a pořiďte si tu svou a jezte zdravě a chutně. 

Sdílejte obsah s přáteli
Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílejte na Pinterestu

Vybíráme z tipů