Nahlédněte s námi do historie grilování…

Nahlédněte s námi do historie grilování…

Grilování patří mezi nejoblíbenější společenské události. Víte však kam až sahá jeho historie? Dalo by se říci, že grilování si lidstvo užívá již od objevu ohně. Grilovaní jak ho známe dnes je však novinkou.

Sdílejte obsah s přáteli
Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílejte na Pinterestu

Grilování patří mezi nejoblíbenější společenské události. Víte však kam až sahá jeho historie? Dalo by se říci, že grilování si lidstvo užívá již od objevu ohně. Grilovaní jak ho známe dnes je však novinkou.

Při objevných cestách roku 1492 objevil Kryštof Kolumbus ostrov Haiti, který obýval kmen Arawak. Tento kmen k úpravě masa používal nástroj zvaný barbacoa, dalo by se říci, že se jedná o předchůdce prvního grilu. Barbacoa připomínala rám či mřížku a Indiáni ho používali k uzení masa. Španělé se na ostrově usídlili a založili vůbec první španělskou osadu v Americe a Kryštof Kolumbus ostrov nazval La Isla Española (španělský ostrov).

Původním obyvatelům Haiti se příjezd kolonizátorů přirozeně nelíbil a reagovali vlnou nevole. Bartoloměj Kolumbus bratr známého objevitele prohlásil Haiti za oficiální španělskou kolonii a zapojil Indiány do přísného systému nevolnictví. Španělé národ Arawaka vyhubili díky tvrdé dřině a zavlečeným nemocem a převzali za své mnohé pokrokové vynálezy indiánského kmene. Jedním z nástrojů byl také barbacoa, který začali užívat k úpravě masa a ryb. Slovo barbacoa Španělé používali k označení shromáždění lidí za účelem společného hodování.

Postupem času v 18. stl. se na jihovýchodním pobřeží Spojených států stalo grilování velmi populární. Tehdy se poprvé k masu začali připravovat různé omáčky. Revoluce v grilování nastala roku 1897, kdy si Ellsworth B.A. Zwoyer nechal patentovat revoluční uhelné brikety.

Roku 1921 Henry Ford zakladatel legendární automobilky hledal způsob, jak využít piliny a zbytkové kusy dřeva z jeho továren. Našel řešení ve výrobě dřevěného uhlí, které se v pozdějších 90. letech stalo vyhledávaným palivem na grilování a používá se dodnes. Tehdy grilování zažilo obrovský boom a tehdejší grily připomínaly spíše umělecké objekty. Mřížky na které se pokládalo maso byly zdobeny různými ornamenty, které se při grilování vypálily do masa.

V 50 letech svářeč George Stephen zaměstnanec Weber Brothers Company, vyrobil první uzavřený gril z části bóje a to se stalo naprosto revoluční. Grily značky Weber se ihned staly velmi vyhledávaným zbožím. Popularita grilování stále rostla a v roce 1960 Arkansas Louisiana Gas Company uvedla na trh první plynový gril, který se i přes svou vyšší cenu stal absolutním hitem.

V současnosti na našem trhu naleznete obrovskou nabídku různých grilů a tak se z grilování stal specifický a celosvětově oblíbený rituál. Velká škoda však je, že vynálezci z kmene Arawaka se nikdy nedozvědí, jak moc jejich vynález první grilovací mřížky ovlivnil celý svět a moderní gastronomii.

Sdílejte obsah s přáteli
Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílejte na Pinterestu

Zboží, které by vás mohlo zajímat

129,- Kč
106,- Kč
Detail

Vybíráme z tipů