Léto je za dveřmi, nechybí Vám ale něco? Začněte sezónu s tím správným zahradním grilem!

Léto je za dveřmi, nechybí Vám ale něco? Začněte sezónu s tím správným zahradním grilem!

Taky se už těšíte na léto? Blíží se každým dnem, pomalu ale jistě začíná být cítit ve vzduchu. Pro mnoho lidí patří k těm nejoblíbenějším ročním obdobím, jelikož sluneční paprsky nás nabíjí energií. Nekonečně dlouhé, sluncem zalité dny, plné opalování, rodinné pohody u bazénu a společného posezení u něčeho dobrého, během dlouhých letních večerů? Tak přesně takové představy má většina z nás po dlouhé zimě. A čím jiným si zpříjemnit večer, než výborným jídlem a pitím?

Sdílejte obsah s přáteli
Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílejte na Pinterestu

Grilovací sezóna je tu! Jak vybrat nejlepší zahradní gril?

První, co Vás asi napadne za otázku, je jaký zahradní gril bych měl vybrat? Možností je hned několik – gril na dřevěné uhlí, nebo plynové či elektrické grily. Každý má své výhody a nevýhody, tak se na to společně pojďme podívat. Nabídka zahradních grilů je totiž opravdu velmi pestrá a je potřeba se zamyslet, hned nad několika věcmi. Kde budu grilovat? Jak často? Budu ho chtít převážet? Mám na grilování dostatek času? Nebojím se přímého ohně, nebo naopak manipulace s plynovými lahvemi? A nakonec to nejdůležitější srovnání, určitě jste zkusili jídlo ze všech možných grilů, ale na kterém jste si nejvíce pochutnali a jaké jídlo byste si chtěli nejčastěji připravovat?

Vyberte si Zahradní gril

Elektrické grily jsou logicky velmi výhodné na grilování na balkonech či terasách. Nemusíte ho nikde nechávat, je mobilní, převezete ho s sebou kamkoli a použijete kdekoli, kde je přívod elektřiny. Je to hodně nenáročný způsob grilování. Dopředu nastavíte teplotu, jeho ovládání je velmi snadné. Po grilování stačí pouze gril opláchnout a příště můžete znovu použít. Nepotřebujete k němu nic dalšího.

Plynový gril je taková střední varianta, pokud bych měla hodnotit náročnost v jeho obsluze. Grilování není nijak náročné, není to však gril, který byste s sebou někam převáželi. Jeho pořizovací cena bude poměrně vysoká. Budete ho používat často a rádi. Tepelná úprava jídla je jednoduchá, prostě nastavíte teplotu a hlídáte.

Vyberte si Zahradní gril

Gril na dřevěné uhlí je ideální pro lidi, kteří mají rádi živý oheň a přípravu jídla na něm. Vyhrají si s tím. Pořizovací cena je nízká. Příprava grilu je samozřejmě náročnější, a musíte mít potřebný čas na celý proces, už nejde jen otočit knoflíkem, tady si hrajete od samého začátku, až po úplný konec. Zároveň nebudete chtít po grilování hned odejít, umýt gril a uklidit jej, je to mnohem hlubší prožitek, při kterém s přáteli dále sedíte u žhnoucího ohně dlouho do noci, a pokračujete v rituálu.

Pokud už vím, jaký gril chci, na co si mám dát pozor?

Určitě si pořádně přeměřte místo, kde plánujete zahradní gril usadit. Zvažte, zda je vůbec možné ho tam mít s ohledem na typ grilu. Prohlédněte pořádně gril, zda je dostatečně kvalitní, hlavní je pevný rošt, dostatečně velký a stabilní. Na stabilitu celého grilu byste se měli zaměřit především, určitě nechcete po pár grilováních zjistit, že není takový, jak jste si ho představovali.

Vyberte si Zahradní gril

Jak o zahradní gril pečovat?

Každý samozřejmě potřebuje jinou péči, nicméně to je zrovna věc, kterou dohledáte, jak v příbalových informacích, tak na internetu. Nezapomeňte o svůj zahradní gril pečovat, pokud chcete, aby Vám vydržel a jídlo z něj bylo chutné, je potřeba se o něj dostatečně postarat. Pokud máte gril na dřevěné uhlí, musíte vyčistit rošt, nejlépe ho nechat opálit a pak pořádně vydrbat, neměli byste zapomenout, ani zbavit gril popela. Oproti tomu elektrický gril umyjete velmi snadno horkou vodou a nějakým čistícím prostředkem, jako myjete třeba pánev.

Co dalšího potřebuji?

Grilování se stalo obřím byznysem a je samozřejmě hodně věcí, které k tomu potřebujete. Pro manipulaci s jídlem například kleště, štěteček na potírání, alobal, podpalovač. V případě kteréhokoli z grilů pak potřebné suroviny k jejich provozu i úklidu.

Vyberte si Zahradní gril

Co vůbec budete grilovat?

Tak dnes už můžete grilovat opravdu cokoli. Tipů a triků je mnoho, musíte vyzkoušet, co Vám chutná. Že se grilují všechny druhy šťavnatého a křehoučkého masa, dnes už nikoho nepřekvapí, oblíbené jsou čím dál více i klobásky a špekáčky. Čím dál více připravujeme k bílkovinám i trochu té křupavé zeleniny, a tak stále častěji objevujeme na grilu i zelenina, pod kterou si  někteří ani nevěděli, co si představit. Grilujeme i různé druhy voňavých sýrů, či ovoce. Naštěstí nás různými nápady zásobují všechny druhy médií, a z dobrých kuchařů se stávají celebrity, díky nimž jsme se naučili s jídlem hrát, používat kvalitní suroviny, užívat si ho, a hlavně si na něm pochutnat.

Vyberte si Zahradní gril

Sdílejte obsah s přáteli
Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílejte na Pinterestu

Zboží, které by vás mohlo zajímat

129,- Kč
106,- Kč
Detail

Vybíráme z tipů