Německá inspirace v díle Gérarda de Nerval - Blinková Eva Pelánová

Německá inspirace v díle Gérarda de Nerval - Blinková Eva Pelánová
210 210 380
210,- Kč

Původní cena: 210,- Kč


Hodnocení:


Německá inspirace v díle Gérarda de Nerval - Blinková Eva Pelánová z kategorie média, knihy, se slevou kupte přes Chci.cz.

Knihy DobrovskýZískejte tento produkt se slevou z obchodu Knihy Dobrovský a budete spokojení s dodaným Německá inspirace v díle Gérarda de Nerval - Blinková Eva Pelánová .

Detailní informace

Německá inspirace v díle Gérarda de Nerval identifikuje intertextové zdroje vrcholných próz tohoto francouzského prozaika, básníka a překladatele druhé romantické generace. Analýza se soustřeďuje především na dvě povídky ze souboru Dcery ohně, Sylvii a Oktavii, na dva příběhy vložené do Cesty do Orientu a na Nervalovy poslední prózy, Aurelii a Pandoru. Monografie odhlíží od psychobiografického klíče a naopak se soustřeďuje na kulturní vklad německých textů, které Nerval znal - především díky knize O Německu od paní de Staël - a částečně také př...ekládal. Vazbu na německou literaturu dokládá topika "spění k ideálu" a představa dvojího světa. V prvním případě je asi zásadní důvěrná znalost Goethova Fausta; dvojí svět odkazuje jednak k fantastické lidové inspiraci, jak se s ní Nerval setkal především v Bürgerově Lenoře, a k Hoffmannovým povídkám. Nerval - stejně jako němečtí romantikové - upřímně touží pojmout sebe i svět v univerzálním klíči. Pravou poezii pro něj zakládá náboženské cítění. "Cesta do hlubin snu" znamená nemožnost rezignovat na metafyzický rámec. Na rozdíl od některých německých romantiků je Nerval ovšem neschopen přijmout nějaké z již existujících vyznání a jeho vize světa nakonec přináší zprávu o osamění, metafyzickém exilu bez Boha a bez přítele. Nervalovy vrcholné prózy zabydlují především ideální přízraky žen, které tuto samotu vlastně generují, protože iniciační rituál vyžaduje, aby adept k těmto "sirénám" stoupal oproštěný od všeho ostatního. Může si ponechat jen svůj sen, ale i o něj nakonec přichází.

Produkt je výrobek značky Filozofická Fakulta Uk V Praze ,distribuovaný s EAN kódem 9788073084950.

Procházet zboží z kategorie Média Filozofická Fakulta Uk V Praze, Knihy Filozofická Fakulta Uk V Praze.

Sdílejte obsah s přáteli
Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílejte na Pinterestu

Podrobné informace o produktu

  • Stav zboží: Nové


Podobné zboží značky a kategorie

Podobné zboží se slevou

Německá inspirace v díle Gérarda de Nerval - Blinková Eva Pelánová a další podobné zlevněné zboží z kategorie média sleva, knihy sleva, zde zakoupíte vždy výhodně.

Další informace o značce Filozofická Fakulta Uk V Praze a něco z její historie najdete na stránkách České Wikipedii nebo na Anglické Wikipedii.

Pokud jste u nás neuspěli zkuste značku Filozofická Fakulta Uk V Praze najít na srovnávači Heureka.cz nebo na Pricemania.cz.

Německá inspirace v díle Gérarda de Nerval - Blinková Eva Pelánová
Právě si prohlížíte...

210,- Kč