Jak usušit ovoce na zimu?

Jak usušit ovoce na zimu?

Milujete sladce zdravé mlsání u svého oblíbeného seriálu? A přitom bez

Sdílejte obsah s přáteli
Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílejte na Pinterestu

Milujete sladce zdravé mlsání u svého oblíbeného seriálu? A přitom bez hřešení? Ovoce je dar přírody, který si můžete dopřávat skutečně téměř vždy plnými doušky. S příchodem zimy se však začnou tenčit i vaše zásoby, a tak je právě nyní ten nejlepší okamžik pustit se do sušení ovoce na zimu. Ušetří vám kus rodinného rozpočtu – nebudete muset kupovat sušené ovoce v obchodě za hříšné peníze!

Sušené ovoce je zdravé!

Sušení je totiž velmi přirozený, a také skutečně nejzdravější proces, jak uchovat výživové i vitamínové vlastnosti a schopnosti ovoce. Stačí dodržet doporučený postup. A i v zimě se budete moci těšit z darů vaší zahrádky. Usušit si totiž můžete všechny druhy ovoce. Vždy si však vybírejte kousky, které jsou zralé, a také bez vad na kráse – tedy čerstvé. Ani přezrálé plody nejsou ideální, stejně jako ty nahnilé či s počínající plísní. Než začnete ovoce krájet na pětimilimetrové plátky, rozhodně je důkladně omyjte a nechte přirozeně oschnout na cedníku.

Jak sušit ovoce a zachovat vitamíny?

Jistě vás napadlo, že se ovoce suší teplem a vitamíny se tak mohou „poškodit“. Pokud dodržíte při sušení teplotu do šedesáti stupňů, nemusíte se o vitamíny bát. Při sušení se tak cukry v ovoci mění na skvělý a přirozený konzervant. Nebuďte zklamaní ani z odlišné barvy podomácku usušeného ovoce – je to naopak známka vyšší kvality. To vaše domácí usušené ovoce totiž nebude obsahovat rozporuplný oxid siřičitý, který dodává sušenému ovoci v obchodě lákavou barvu.

Sušené ovoce je také důležité správně uskladnit. Po usušení jej proto nechte zhruba hodinu vychladnout, ne však déle, aby nezačalo opět pohlcovat vlhkost z okolí. K uskladnění vybírejte vzduchotěsnou nádobu, ve které sušené ovoce vydrží jak „zdravotně“ tak i s náručí typické vůně. Nádobu pak uložte na suché a temné místo.

V čem sušit ovoce?

Na výběr máte hned z několik možností. I pouhé sušení na topení, jen tak na vzduchu či na sluníčku má své kouzlo, pokud se vám nechce investovat do energií či nákupu chytrých zařízení. A jaké přístroje k sušení ovoce můžete vybírat?

-sušička ovoce je velmi levným, šetrným, a hlavně účinným způsobem, jak si doma usušit ovoce, ale i houby či zeleninu

-klasická trouba je také vyzkoušeným prostředkem. Nezapomeňte však ovoce sušit pozvolna a s pootevřenými dvířky

-horkovzdušná trouba vyšší třídy je již často vybavena programem k sušení ovoce. A vy si tak můžete i velmi ekonomicky usušit své oblíbené ovoce na horší časy

Sdílejte obsah s přáteli
Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílejte na Pinterestu

Vybíráme z tipů